Er is blijkbaar ook een evolutionaire reden voor ons drankprobleem

"Het maakt me losser", "Ik voel me er goed door", "Het is gewoon lekker", "Ik word er een fenomenale danser door", ... Er zijn genoeg redenen (of excuses) voor ons alcoholgebruik, en we kennen ze allemaal. Maar nu blijkt dat 'onze evolutie' er ook eentje is. Oefen de uitleg dus maar al in voor de volgende keer dat ze vragen waarom je zoveel drinkt. "Waarom? Wel, het begon allemaal bij de apen ..."

Alcohol, niet alleen een onderdeel van menige student zijn donderdagavond, maar ook het onderwerp van vele studies. Waaronder ook die van Robert Dudley, professor en bioloog aan de universiteit van Berkeley, Californië. Dudley ontwikkelde op basis van zijn onderzoek de 'Drunken Monkey'-theorie.

Neen, dat onderzoek handelt niet over de dagelijkse werking van de newsmonkey-redactie, maar over de impact van evolutie op ons alcoholverbruik. Hij was al in 2014 de eerste die in een paper stelde dat onze moderne alcoholconsumptie kan worden teruggeleid naar onze fruitetende voorvaderen, de mensapen.

9.000 jaar geleden begon mens alcohol te produceren

Zowat 9.000 jaar geleden begon de mens voor het eerst zelf alcoholische dranken te produceren door honing, rijst en fruit te fermenteren. Maar smaak voor alcohol is waarschijnlijk al tientallen miljoenen jaren ouder en kan teruggebracht worden naar de primaten, waaronder ook de mensapen behoren, die vooral op fruit overleefden.

De geur van alcohol

Als fruit rijpt, ontstaat alcohol. Meestal bevat fruit minder dan 1% ethanol, een vorm van alcohol, al kan echt rot fruit wel aan 8% ethanol geraken. Die aanwezigheid van alcohol is ook van belang voor de fruiteters. Het was voor primaten vaak moeilijk om fruit te vinden, maar de geur die alcohol met zich meebrengt kan veel makkelijker worden opgevangen.

Het is evolutionair dus een goede eigenschap als een primaat sneller wordt aangetrokken door de geur van alcohol. Daarnaast zou de alcohol ook aanzetten om meer honger te hebben en sneller te eten. Dit wordt, geloof het of niet, het 'aperitief effect' genoemd.

Geen dronken apen

We hate to burst your bubble, maar beeld je nu niet meteen een bende dronken apen in. Fruit bevat in vergelijking met de alcoholische drankjes die we vandaag de dag kennen maar een fractie alcohol. Pulp van een palmperzik, zo bleek, bevatte gemiddeld maar 0,9% ethanol, in vergelijking met de 4-5% alcohol in bier of de 14% in wijn.

We hebben de biologische drang om alcohol te consumeren dus behouden, maar we hebben vandaag de dag helemaal geen problemen meer bij het zoeken naar voedsel. Het verlangen naar alcohol is dus net zoals suiker iets dat ons miljoenen jaren geleden heeft helpen overleven maar vandaag zelfs eerder een negatief punt is dan een meerwaarde. Misschien dus toch maar eens een glaasje minder overwegen in plaats van de schuld op de aapjes te schuiven? Je zal het je de dag erna niet beklagen.

Lees meer