Francken pakt Saoedi-Arabië keihard aan in speech bij de VN: totaal afwezig als het om vluchtelingenhulp gaat

De Verenigde Naties blazen verzamelen in New York over een 'heet topic': vluchtelingen. En dus is ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) van de partij. Hij komt met een harde boodschap voor de VN: "Ik kan niet anders dan vaststellen dat sommige rijke landen in de regio, die direct en indirect bij het conflict betrokken zijn, compleet afwezig zijn als het is om vluchtelingen op te vangen."

Belgen (of Vlamingen, in het geval van Francken) in New York, da's altijd wel een grapje over Belgian waffles, zelfs de staatssecretaris ontsnapt daar niet aan. Francken is in New York om met z'n collega's van over heel de wereld te praten over één van de heetste hangijzers van het moment: de vluchtelingenstroom. Officieel gaat het om de 'High level meeting on large movements of refugees and migrants'. En het thema van deze sessie is "respect for international law".

In z'n tussenkomst herhaalt Francken alvast niet het N-VA-standpunt om de Conventie van Genève op bepaalde punten te herzien. Bart De Wever en co wilden daarin onder meer het automatische recht om asiel te kunnen vragen bij een conflict iets minder absoluut maken, maar de regeringspartners volgden hen daarin niet.

"We hebben dit niet overleefd zonder schrammen"

En dus houdt Francken het redelijk braaf op dat punt. Maar over de huidige asielcrisis is hij wel heel duidelijk: "2 miljoen vluchtelingen bereikten Europa. Op z'n hoogtepunt arriveerden duizenden vluchtelingen elke dag op de Griekse eilanden. Meer nog dan de financiële crisis was dit een 'stresstest' voor de Europese Unie, een stresstest die we niet overleefden zonder schrammen."

"Deze crisis heeft een heel stevige politieke fallout. In veel landen winnen eurosceptische rechtse partijen terrein. En ook in de Brexit-campagne was migratie een onderwerp dat verdeelde. Binnen een paar maanden zijn er verkiezingen in Nederland en Frankrijk, beide landen met een groeiende anti-migratie oppositie. En zelfs Angela Merkel verliest de ene na de andere regionale verkiezing in Duitsland. Als we willen verhinderen dat de Europese Unie ineen stort, en dit is helaas helemaal geen puur hypothetisch verhaal, dan moeten we zorgen dat de chaos van 2015 zich niet herhaalt. Om dit de kunnen realiseren, is een betere Europese samenwerking op asiel en migratie nodig, maar ook de reflex van de rest van de wereld om verantwoordelijkheden te delen."

Als het gaat om die verantwoordelijkheid, wil hij absoluut dat landen zoals Libanon, dat nu miljoenen vluchtelingen uit Syrië opvangt, meer ondersteuning krijgen. "We hebben een globale verantwoordelijkheid om hen te helpen, zowel om de gemeenschappen van vluchtelingen te ondersteunen als de meest zwakken elders onder te brengen." Francken wijst erop dat België 125 miljoen vrijmaakte. "Andere landen zoals de VS en Canada hebben hun inspanning, zowel humanitair als in het verplaatsen van vluchtelingen, serieus opgedreven." En dan viseert Francken rechtstreeks Saoedi-Arabië en andere rijke golfstaten: "Ik kan niet anders dan de afwezigheid van anderen vaststellen. Niet in het minst sommige rijke landen in het Midden-Oosten die vaak ofwel direct of indirect betrokken zijn in de huidige conflicten."

Lees meer