Respect voor Myrthe en Giordano! Dat was het meest sportieve gebaar ooit in Mijn Pop-uprestaurant

Prachtig! Myrthe en Giordano hebben zich misschien niet zo populair gemaakt tijdens Mijn Pop-uprestaurant, maar hoe ze applaudisserend bij de Genkse buren Amanda en Sven binnenstapten, dat verdient respect. Met opgeheven hoofd verlaten ze de wedstrijd op een positieve noot. Voor Jan en Nele is de overwinning echter alleen maar uitstel van de stress, want volgende week moeten ze het opnemen tegen hun eigen buren in Kortrijk, Chloë en Magali. En dat wordt culinair een vervroegde finale.

We hadden een hele uiteenzetting over Myrthe en Giordano kunnen geven, want zij hebben deze nederlaag toch voor 75 procent aan zichzelf te danken. Oké, hun tegenstanders waren van een hoger niveau, maar Giordano had volgens de jury goud in handen met zijn verheven pizza's, en Myrthe had bakken meer ervaring in de zaal dan kapster Amanda. We hadden kunnen schrijven dat Giordano, in de woorden van Sergio Herman, "een koppige Italiaan die nooit luistert" is. Giordano is iemand die iedere keer met goede intenties herbegint, maar toch weer dezelfde fouten maakt.

We hadden kunnen stellen dat er bij Myrthe iets gebroken was en dat ze het niet meer zag zitten. En waar een twijfelende Giordano bij de vorige nominatie een lichte hartaanval voor L'oro Nero betekende, was het uitgebluste gevoel bij Myrthe het equivalent van een fatale slagaderbreuk voor de zaak. Zonder haar coaching en inzet was het immers sowieso voorbij geweest. We hadden kunnen suggereren dat Giordano haar droom kapot heeft gemaakt, omdat hij nooit luisterde en zijn frustraties op haar uitwerkte, vandaar dat ze in tranen uitbarstte.

En we hadden kunnen besluiten dat de uitschakeling van Myrthe en Giordano een goede zaak is, zowel voor de spanning in het programma als voor hun persoonlijke leven. Een vriendschap dreigde immers in elkaar te storten. We hadden dat allemaal kunnen opsommen als verklaring voor het vroege einde van hun avontuur, maar we willen nu eigenlijk gewoon zeggen dat Myrthe en Giordano twee fijne mensen zijn. Na alle stress van de voorbije weken, de nipte nominatie van vorige week en de realiteit dat ze de deuren van hun pop-up moeten sluiten, namen ze toch de tijd om met hun hele team Sven en Amanda te gaan feliciteren en samen met hen op hun toekomst in de wedstrijd te klinken.

Olympische spirit

We wisten al dat de vier Genkse deelnemers goede vrienden zijn geworden. En twee weken geleden gingen Sven en Amanda al dolgelukkig bij Myrthe en Giordano vieren toen zij de eerste nominatie hadden overleefd. Ze gunden het elkaar echt, maar om op zo'n moment je ontgoocheling opzij te zetten en je tegenstander niet enkel de hand te schudden, maar op te gaan peppen voor wat nog komen gaat, dat hebben we in Mijn Pop-uprestaurant nog nooit gezien. Dus bij deze zullen we ons Myrthe en Giordano niet als koppig, kibbelend duo herinneren, maar wel als twee sympathieke mensen die hun droom helaas niet konden waar maken, maar het wel van harte gunden aan hun concurrenten. De olympische spirit was even voelbaar in Genk.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de uitschakeling tegen Mémé Gusta uit Kortrijk wel heel terecht was. Wat Jan zonder diploma van chef realiseerde tegenover de moeizame evolutie van de geschoolde Giordano, dat mag gezien worden. En ook Nele ontpopte zich in enkele weken tijd tot de perfecte gastvrouw. Sergio Herman ging in de keuken het stoofvlees toch nog wat verbeteren - vreemd, want de recensenten vonden het tot nu toe heerlijk. En hij zette nog een lekker vispannetje op de kaart.

Het grootste probleem van Jan en Nele blijven echter de kosten om hun concept te realiseren. Iedere dag 40 tot 50 kilo aardappelen schillen, dat vergt veel van de keuken. Sergio raadt Jan daarom aan om toch versneden aardappelen aan zijn leverancier te vragen. Volgens Gert Verhulst begint Jan stilaan op "ne patat" te lijken, dus het is dringend nodig dat er iets verandert.

Hoe zit dat nu met Amanda?

Ook bij de andere duo's, behalve bij Miette en Willem, gingen de juryleden even langs. Bij Amanda en Sven zag Sergio in één van de gerechten "een Griekse drol met structuur", dus die heeft hij even wat sappiger gemaakt. Maar wat ons vooral interesseerde was het ogenblik waarop Gert aan Sven vroeg om even op zijn schoot te komen zitten en te vertellen wat dat nu is tussen hem en Amanda. Miss Piggy was er niet, aangezien ze zich moest voorbereiden op haar examen voor kapster.

Sven probeerde de vraag te ontwijken, maar Gertje gaf niet op. We vermoeden dat ook zijn zoon Viktor zijn kersverse relatie met K3'tje Marthe niet lang voor hem geheim heeft kunnen houden. Sven komt er van af door hem te beloven dat hij hem het als eerste zal zeggen als er toch iets tussen de twee zou zijn. En zo komt er nog altijd geen barst in het masker dat Sven en Amanda dragen, maar stiekem hopen we dat het alsnog een sprookje wordt in Genk. Gert Verhulst zal er wat moeten achter zitten.

Alweer genomineerd

Tijd om te ontspannen is er niet voor Jan en Nele, want ze eindigden de avond zoals ze hem begonnen waren: genomineerd. Nu Miette en Willem in Antwerpen, en Amanda en Sven in Genk, zeker zijn van een plaats in de halve finale, moet er in Kortrijk toch nog eentje sluiten. En dat wordt moeilijk, want culinair staan ze allebei ver boven die twee anderen. Alleen weten we al langer dat Mijn Pop-uprestaurant niet enkel in de keuken wordt beslist, en qua populariteit hebben de twee jonge koppels - sorry, soulmates, goede vrienden, duo's, whatever - een streepje voor.

Gokken wordt heel moeilijk, maar als het dan toch moet, denken we dat Mémé Gusta de beste papieren heeft om ook volgende week een feestje te mogen vieren. Maar dat het voor de verliezer erg zuur en ook een beetje oneerlijk zal aanvoelen, dat kunnen we wel al voorspellen. De speeltijd is nu echt gedaan in Mijn Pop-uprestaurant. Vanaf volgende week gaat de eindzege door de hoofden van de deelnemers beginnen spoken. Laat ons hopen dat iedereen even sportief blijft als Myrthe en Giordano.

Lees meer