Oktoberfiles weeral een derde erger dan vorig jaar, Ben Weyts (N-VA) wil de afritten aanpakken

Wie de afgelopen maand de baan op moest weet het wel: het was weer aanschuiven. Oktober is sowieso de filemaand bij uitstek, maar dit jaar was het toch wel extreem. Uit cijfers van de Nederlandse gps-fabrikant TomTom blijkt dat de files 30 procent langer waren dan een jaar geleden.

De files tijdens de piekuren - van 8 tot 9 's morgens en 17 tot 18 uur 's avonds - waren in oktober gemiddeld 32 procent langer dan in september, en 30 procent langer dan in oktober 2014. Dat blijkt uit de cijfers van TomTom Traffic, die voorts aantonen dat dinsdagochtend het ergste moment van de week blijft: Gemiddeld werd er op die momenten 921,2 kilometer file over heel België gemeten.

Woensdagavond

Hoewel dinsdagochtend het ergste moment van de week blijft, zijn de files op woensdagavond het meeste toegenomen. In en rond Antwerpen kon zelfs een verdubbeling waargenomen worden, en ook rond Brussel was er op woensdagavond de grootste toename te zien. Vrijdags is het dan weer tijdens de ochtendspits een pak drukker geworden dan voorheen.

Het Vlaams Verkeerscentrum wil pas rond midden november een definitieve uitspraak doen over de exacte cijfers, maar geeft wel aan dat oktober steeds de filemaand bij uitstek is. Tijdens oktober draait het bedrijfsleven op volle toeren, zonder feestdagen, lange weekends of vakanties. Het hoger onderwijs is opnieuw opgestart, en dan komt het vaak slechte herfstweer er nog eens bij.

Afritten

Om de files te proberen verminderen, heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) besloten om de afritten aan te pakken. Op 1 op de 5 afritten in Vlaanderen staan er namelijk files tijdens de spits. Als het verkeer op zo'n afrit vast zit, dan kan dat uiteindelijk ook tot file leiden op de snelweg zelf. Bestuurders merken vaak niet dat de afrit al volledig stil staat (of willen toch vooraan invoegen), waardoor ze bijna of volledig tot stilstand komen op de rechter rijstrook van de snelweg.

Door de aanpassingen te doen aan de afritten, kunnen files er met 20 tot 40 procent verminderen. Daarom is het volgens Weyts tijd om de ergste afritten snel onder handen te nemen. Dit is de top 5:

  1. Aalst (Ninove), E40 richting Brussel (gemiddeld 89 minuten file/dag)
  2. Affligem, E40 richting Oostende (gemiddeld 70 minuten file/dag)
  3. Halle, Brusselse buitenring (R0) (gemiddeld 53 minuten file/dag)
  4. Lembeek, E429 richting Doornik (gemiddeld 52 minuten file/dag)
  5. Groenendaal, Brusselse binnenring (R0) (gemiddeld 49 minuten file/dag)

Lees meer