Open Vld-parlementslid neemt bitter afscheid: "Tommelein, stop met spelletjes!"

Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde en Open Vld-parlementslid, haalt op Facebook bitter uit naar zijn partij. Hij kreeg geen verkiesbare plaats en "stopt nu met nationale politiek". West-Vlaams lijsttrekker Bart Tommelein (Open Vld) krijgt ook een sneer: "Sticht geen ruzie in onze afdeling en stop met spelletjes spelen."

Een nationale hoogvlieger is Vanden Bussche nooit geweest. Verkozen op een LDD-lijst in 2009 raakte hij in het parlement, waar hij een paar jaar later al overliep naar de fractie van Open Vld. In het Vlaams Parlement maakte hij nooit brokken, zijn tussenkomsten waren bijwijlen op het randje van lachwekkend. Maar in West-Vlaanderen heeft hij wel wat gewicht: hij is al sinds 1995 burgemeester van Koksijde.
Bart Tommelein, fractieleider van Open Vld in het Vlaams Parlement, stelde de liberale lijst in West-Vlaanderen op. Maar daarop was geen verkiesbare plaats meer voor Vanden Bussche. Die gebruikt Facebook nu om de vuile was buiten te hangen. 

Lees meer

Spelletjes

Marc Vanden Bussche heeft naar eigen zeggen "drie boodschappen voor Open Vld West-Vlaanderen". Hij is geen kandidaat meer voor de aanstaande verkiezingen zodat hij "niemand in de weg kan staan", schrijft hij over zichzelf. "Ik zeg de Nationale Politiek (sic) vaarwel."

Meteen kondigt hij ook venijnig aan dat Stephanie Anseeuw, ooit Senator voor Open Vld, "geen kandidate voor de aanstaande verkiezingen is". Zelf laat Anseeuw weten dat ze "het niet vindt kunnen dat men haar probeert uit te spelen tegen Marc."

"Tot slot" hebben de liberalen in Koksijde "nog een boodschap voor Bart Tommelein": "Sticht geen ruzie in onze afdeling en stop met spelletjes spelen!!". 

Lees meer

"Totaal onredelijke eisen"

Bart Tommelein zelf reageert niet verrast. "Vanden Bussche eiste niets minder dan de derde plaats op de Vlaamse lijst, zodat hij opnieuw in het parlement zou zitten. Maar hij negeert zo compleet alle regionale evenwichten in West-Vlaanderen. Zijn regio Westhoek is de kleinste van al en heeft met Sabien Lahaye-Battheu al een uitstekend kamerlid. Ik kan toch niet aan de regio Roeslare, met 167.000 kiezers, gaan zeggen dat ze geen liberaal parlementslid krijgen, omdat Koksijde met 16.000 inwoners bediend moet worden?" Dat Vanden Bussche bovendien ooit overliep van Open Vld naar LDD en pas net voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 terug kwam om zo lokaal een deal met CD&V te kunnen sluiten, maakte hem in Open Vld-middens niet bijzonder populair.

Naar eigen zeggen deed Tommelein de geste aan Koksijde om Stephanie Anseeuw de 1ste opvolgersplaats voor het Vlaams Parlement aan te bieden. Onder meer omdat Vincent Van Quickenborne, de lijsttrekker voor de Kamer, als burgemeester van Kortrijk zo goed als zeker op post blijft, is de kans niet onbestaande dat Tommelein zelf een ministerportefeuille krijgt. West-Vlaanderen heeft immers in principe daar recht op, als de provinciale verhoudingen bij Open Vld worden gerespecteerd. Die 1ste opvolgersplaats voor het Vlaams Parlement wordt dus erg gegeerd als plekje bij Open Vld in West-Vlaanderen.

"Maar Vanden Bussche houdt iedereen in zijn afdeling gegijzeld. Bijzonder jammer, want dit hebben wij niet gewild. Dat Vanden Bussche mij nu persoonlijk aanvalt en op de man speelt... Tja, ik heb hem heel beleefd gezegd dat zijn eis onmogelijk was. En dan krijg je dit. Maar goed, dat is mijn rol als coach, lijsttrekker en ontmijner in West-Vlaanderen zeker?", reageert Tommelein.

Lees meer