Vergeet carnaval Aalst en Binche, hier komt carnaval Halle

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Met de hand op het hart, het hele carnavalsgebeuren in Aalst en Binche heeft zijn charmes en is prachtig mooi. Ze vinden dan ook traditioneel plaats aan het begin van de Vasten, zo hoort het, toch? Vreemde eend in de bijt is het carnaval in Halle, want niet alleen viert de stad dit feest tijdens Halfvasten, er zijn ook geen voijl janetten terug te vinden.

Haters gonna hate, maar na Aalst en Binche, blijft er nog een grote carnaval over: carnaval Halle. De afgelopen jaren zijn er al veel discussies gevoerd over welke stad nu de beste en de mooiste heeft. Vaak wordt daarbij ook vergeten dat in Halle de tweede grootste carnaval wordt gevierd, maar dat is vanaf nu gedaan. Bij deze wordt ook ontkracht dat Aalst de mooiste heeft, maar ook Binche en Halle hebben niet de mooiste.

Toch verdient het volksfeest in Halle meer aandacht dan VTM of Eén de stad geeft. 

1. In tegenstelling tot Aalst, heeft Halle een prins én een prinses

Zoals in sprookjes, hoort er bij een prins ook een prinses. Elk jaar wordt tijdens de prinsenverkiezing een prinsenpaar gekozen. Samen staan ze zij aan zij (soms ook hand in hand) de stad te regeren vanop het podium op de Grote Markt.

Foto van Peerstudio ©

2. De enige plek waar de prins en prinses uit een ton worden gebrouwen

How cool is this: als prins en prinses carnaval word je in een ton gebrouwen tijdens ‘den Deuvelstoet’ op zaterdag. De stoet brengt de nieuwe prins en zijn prinses naar de Grote Markt. Terwijl de prins en prinses in de ton van de Vaantjesboer en Vaantjesboerin wachten op hun ‘geboorte’, wordt er op de Grote Markt volop gespeecht, gezongen, gesprongen en gedanst.

‘Den Deuvelstoet’ is zeker aan te raden en is de beste manier om het Halse carnavalsweekend in te zetten.

3. De Vaantjesboer is de enige reus die letterlijk bier plast

Uit de reus in Halle wordt er tijdens ‘den Deuvelstoet’ het heerlijke Halse Deuvelsbier gebrouwen. 

4. Op maandag valt er geld te rapen

In de vorm van een gouden krot. De winnaar mag een juweel ter waarde van €500 laten ontwerpen.

5. Het geluid van de Gilles klinkt er nog mooier

Zeker op zondagochtend wanneer ze in vol ornaat de Sint-Martinusbasiliek betreden voor de kaarsofferande. Er werd zelfs al een ode gebracht aan de Gilles. 

 

6. Waar de praalwagens feeëriek mooi zijn

In de letterlijke zin van de betekenis: de thema’s van de ‘chars’  draaien vooral rond fantasie en sprookjes. Daarin verschilt de carnavalstoet van Aalst, waar vooral politiek de klok luidt. 

7. De lichtstoet op zondagavond is er prachtig

En voor koppeltjes een romantisch hoogtepunt. Of toch als je tegen dan nog niet ergens in de goot ligt te verkommeren.

8. Ten slotte is het de enige plek waar Lowie Jana en Olivia kan vergeten

Jawel, tijdens deze drie dolle dagen heb jij de kans om Lowie tegen het lijf te lopen en hem binnen te draaien. Let wel: noem hem wel steevast Mathias (want dat is zijn naam) en onthoud dat Lowieke maar een personage is.

Foto van www.gruutemet.be

Lees meer