Piloot helpt olifantenjong in zijn vliegtuigje ontsnappen aan stropers

Het is geen alledaags gezicht, maar de Amerikaan Gary Roberts heeft een jonge olifant in zijn vliegtuigje vervoerd. Hij redde het dier nadat zo'n honderd soortgenoten brutaal werden afgeslacht door stropers.

Gary Roberts werkt als hulpverlener in het Afrikaanse Tsjaad. Vorig jaar ontving hij een telefoontje dat er geruchten waren over de slachting van een kudde olifanten in de grensstreek met Kameroen. Hij haastte zich in zijn Cessna naar de rampplek, en wat hij daar zag was onvoorstelbaar. Wel honderd olifanten waren met machinegeweren brutaal afgeslacht. Hij zag er tientallen schedels, en nog veel meer botten, karkassen en plassen bloed.

Vol afschuw vloog hij terug naar huis, waar hij twee dagen later een nieuw telefoontje kreeg met de melding dat er één dier de moordpartij had overleefd. Hij vloog terug naar de rampplek, en vond er een olifant van zo'n 9 maanden die met een touw aan een boom was gebonden. Het dier was aan het rouwen om zijn familie en was angstig na alles dat het had meegemaakt. Toch hadden enkele dorpelingen het vertrouwen kunnen winnen, en voerden de olifant wat koeienmelk. Ze wisten echter niet dat dat giftig is voor olifanten.

160 kilogram

Roberts besloot het dier mee naar huis te nemen, en wel in zijn Cessna. Het olifantenjong was nog net klein genoeg om in het toestel voor maximaal vier passagiers te raken, al mocht het wel niet te wild zijn. Met zo'n 160 kilogram kon Max, zoals het jong gedoopt werd, het vliegtuig namelijk onstabiel maken. Het was echter te uitgeput om meer te doen dan enkel wat met z'n slurf te wapperen, en dus verliep de reis zonder veel problemen.

Spijtig genoeg overleed Max tien dagen later aan zijn verwondingen. "Hij kwam het trauma van de slachting nooit nog te boven, en had zware diarree van de koeienmelk die hij had gekregen", zei Roberts. Daarnaast had hij nog enkele andere verwondingen van de touwen waarmee hij was vastgeknoopt.

Lees meer